"What is not filmed does not exist"
"What is not filmed does not exist"

Capítol 6 | «Intel·ligència artificial. Amenaça o oportunitat?» de la sèrie «Els límits de la tecnologia»

Darrera entrega de la sèrie «Els límits de la tecnologia» al Nació Digital. En aquesta ocasió la protagonista és la intel·ligència artificial, una eina que ha generat controvèrsia i admiració per parts iguals. El desenvolupament de la IA ha crescut en els darrers anys, fins al punt que ara forma part de la nostra vida quotidiana. La societat està dividida: és un perill o una possibilitat d’avançar cap al futur?

 

Que la intel·ligència artificial ha creat un nou paradigma és una realitat, igual que va passar amb la impremta i la màquina de vapor els segles XV i XVIII, el món està vivint transformacions transversals en àmbits diversos com l’empresa, la seguretat, l’educació i la sanitat. En aquest sentit, el món laboral concentra gran part de les incerteses, sobretot per les implicacions ètiques i morals que comporta.

BenMirat ha comptat amb el testimoni de diferents experts en intel·ligència artificial. Carles Sierra, director de l’institut d’investigació en IA del CSIC, explica que «el 50% de les feines actuals es podrien automatitzar». En canvi, la Doctora de ciències de la computació de la UAB, Aura Hernández, no parla de pèrdua de llocs de treball, sinó de transformació i canvi.

 

En aquesta línia, un dels sectors en els quals la IA pot tenir un gran protagonisme és el de la traducció. Daniela Pellegrini, traductora i directora tècnica de Ticapisco, explica que la IA no és una cosa nova, sinó que fa vint anys que amenaça el seu sector. No considera que la intel·ligència artificial sigui una amenaça, sinó que pot ser un aliat: «Pot ser útil en funció del text i el volum de feina, per exemples en alguns projectes ens pot servir per fer front a una quantitat de feina que no és humana». Afegeix, però, que si s’utilitza la IA per traduir un text, «el preu a pagar és la qualitat».

 

El sector del disseny gràfic també s’ha preocupat per la IA davant el llançament d’eines com Dall-e. El professor del CITM i doctor en Computer Visi, Arturo Fuentes, esposa que «el que espiro del meu món ideal és treballar menys i cobrar igual, o més». Els seus alumnes no mostren temor davant d’aquesta eina, sinó que la fan servir com un assistent que els pot ajudar amb algunes feines. «El que m’espanta és que alguns processos que vagin d’una manera més ràpida. Però agafaré més feina per poder guanyar més, o perquè em paguen menys en el que estic fent».

 

El debat està a l’ordre del dia, i és que la IA continua avançant i millorant les seves capacitats. Núria Vallès-Peris, sociòloga i doctora en estudis de la ciència i la tecnologia explica que «Tenim la responsabilitat de portar la IA cap a on vulguem, i això vol dir que les grans multinacionals no poden decidir quin és el camí. Per a mi, l’administració pública ha de liderar quines són les prioritats«.

 

Fitxa tècnica

  • Títol: Intel·ligència artificial. Amenaça o oportunitat?
  • Durada: 7:15 minuts
  • Direcció: Marc Riera Margarit
  • Ajudant de rodatge: Rubén Castro Arans
  • Veu en off: Marina Salvador
  • Producció: Ben Mirat per a Nació.