"What is not filmed does not exist"
"What is not filmed does not exist"

L’ART DE VIURE – Documental sobre l’art com a teràpia

FITXA TÈCNICA

Emitido en Betevé

Direcció i realització: Marc Riera Margarit
Veu en off: Marta Begué
Música original: Rubén Castro

Una producció de Ben Mirat produccions, 2019 

L’ART DE VIURE – Documental sobre l’art com a teràpia

L’ART DE VIURE – Documental sobre l’art com a teràpia
Capítol Sencer L’art cura? Els beneficis de l’art per la nostra salut a les persones que pateixen una malaltia greu i crònica, malalts en plantes de pal·liatius, o, fins i tot, en el moment de superar un dol.
Aquest és el retrat que mostra «L’art de viure». Persones que pateixen malalties, fins i tot, que els costa poc temps de vida i que, a través de l’art se senten més vives que mai.

Per això acompanyem a l’entitat «ArtePaliativo», format per art terapeutes i educadores socials, i que tracten a les persones en plantes de pal·liatius. Gravem una sessió de grup a l’Hospital de Terrassa i una sessió individual al Trueta. Coneixem, de primera mà, els beneficis que l’art té per aquestes persones, ens ho expliquen ells i els metges d’aquesta planta, així com les infermeres.

També visitem l’estudi d’art de l’artista Rat Soriano, que ha iniciat un projecte amb persones amb malalties cròniques i greus per pintar malgrat la seva situació física. Parlem amb els usuaris, ens expliquen les seves històries de superació, els beneficis que els aporta pintar i podem gravar com fan una obra conjuntament.

Ens desplacem a la Barceloneta per conèixer la història de Noemí Morral. Una economista que va perdre el seu marit amb només quaranta anys. A partir d’aquí, la Noemí decideix canviar de vida, trobar-se amb la nena que li agradava dibuixar i escriure. Fins al punt que escriu dos llibres, representacions teatrals i canvia els números per als pinzells i les lletres.

Però, aquests beneficis estan avalats per la comunitat científica?, parlem amb el neuròleg, Jordi Ortiz, que ens explica com funciona el servei i quins mecanismes s’activen al cervell per comprovar que les diferents disciplines artístiques tenen un benefici pel benestar de les persones.

A banda dels beneficis que té l’art en els moments més delicats que podem viure, en aquest documental, també es mostra l’estigma social que hi ha sobre la mort, com podem canviar la manera d’afrontar aquestes situacions. Com és que quan veiem, patim o, simplement, tenim al costat la mort, valorem més la vida?

Emès per Betevé.