El diumenge 9 de juliol BENMirat estrena el reportatge «La llet no té preu» al programa «30 minuts» de TV3. Una investigació que sorgeix de la necessitat de resposta a un problema persistent en el sector de la llet a Catalunya.
El sector lleter ha patit una greu degradació en les últimes dècades. La problemàtica amb els preus ha portat als ramaders a una situació límit en la qual la supervivència és un luxe. En els darrers 20 anys, hem passat de 4.200 explotacions a tan sols 320. A què es deu aquest descens?
Amb l’entrada d’Espanya a la Unió Europea es va produir un punt d’inflexió històric: l’eliminació de les quotes lleteres i la instauració del lliure mercat. Aquest canvi va provocar una baixada de preus de venda i una tendència cap a una gran indústria de macrogranges, una aposta molt rendible per a les empreses i distribuïdores.
El reportatge recull la veu de ramaders que s’han vist obligats a tancar les granges perquè els van deixar de recollir la llet. La manca de negoci fa que el relleu generacional en el sector estigui en crisi. Malgrat la delicada situació, hi ha joves més professionalitzats i preparats. Són el cas del Gil i la Laia, que ens expliquen la seva història, com volen tirar endavant malgrat totes les dificultats.
Moltes menys granges, sí, però molt més preparades. Visitem granges de tot el territori a on veiem la tecnificació per aconseguir una millor eficiència. Els ramaders es veuen obligats a fer grans inversions, així, podem obtenir un producte de major qualitat i ser més competitius.
BENMirat ha trepitjat tota Catalunya en cerca de testimonis: des de Vic passant per Vallfogona de Balaguer, Franciac i Cabrils, però també ha viatjat fins a Madrid per construir un relat en què hi participin tots els actors implicats en aquesta problemàtica. L’actualitat amb les últimes concentracions de ramaders, o bé, la nova denúncia interposada per la Unió de Pagesos a tres marques comercialitzadores també són motiu de debat a «La llet no té preu».
«La llet no té preu» proposa un viatge de 40 minuts per posar cara a una situació que afecta a tota la societat. Volem un sector lleter sostingut per macrogranges o mantenir les explotacions familiars tradicionals? Una disjuntiva molt clara, la resposta de la qual posa en joc l’arrelament de territori, la protecció del patrimoni natural, el benestar animal, el manteniment de la nostra cultura i, en definitiva, la sobirania alimentària de la societat.
Un reportatge de Marc Riera Margarit
Una producció de TELEVISIÓ DE CATALUNYA en col·laboració amb BENMirat Produccions