"What is not filmed does not exist"
"What is not filmed does not exist"

«La llet no té preu»: ELS EXPERTS OPINEN

Abordar i analitzar la problemàtica que pateix el sector de la llet no és fàcil. Tot i que els ramaders i la indústria són els actors principals d’aquesta realitat, no són les úniques veus necessàries per entendre la complexitat del tema. De fet, al reportatge «La llet no té preu», els experts són una part imprescindible del relat. 

 

  • Rosa Maria Espinosa és dietista i nutricionista de Menjarsa. Amb ella viatgem pel país fins a la granja Armengol, la granja La Torre i la granja El Soler. Ella ens dona una visió important de cara a escollir els productes làctics que consumim, i ens explica la importància de la llet A2 al mercat: » la llet i productes làctics que presenten beta-caseïna A2 no generarien dificultat de digestió».
  • Jordi Maynegre és enginyer agrònom. Ens presenta una enquesta publicada per l’Observatori Boví de la Llet i de la Carn sobre les explotacions lleteres. S’observa que, en l’any 2030, entre el 30 i el 40% de les granges tenen clar que no continuaran amb la feina. El motiu principal és l’augment de les macrogranges al territori, «de fet actualment només 36 explotacions lleteres concentren el 50% de la producció del mercat».
  • També comptem amb la visió de l’administració, i concretament del CADECAT (Cadena Alimentària de Catalunya). Cristina Massot, subdirectora general d’indústries i qualitat agroalimentàries, parla sobre les inspeccions a la indústria: «els controls pel que fa als costos no ha sigut el que ens esperàvem, perquè indicis de destrucció de la cadena en tenim, però poder-ho demostrar és més difícil».
  • Albert Poch, advocat de Redi Advocats, no va continuar amb el negoci de la granja familiar per falta de rendibilitat. Actualment, treballa per ajudar als ramaders que vulguin sol·licitar indemnitzacions per l’actuació del càrtel de la llet, que segons una sentència va actuar des del 2000 al 2013. L’advocat opina que «estem vivint els últims dies de les granges familiars».
  • El Laboratori interprofessional Lleter de Catalunya (ALLIC) és un pilar fonamental al sector de la llet, dedicat a garantir el control de qualitat de la llet produïda a les explotacions ramaderes del país. Anna Jubert, directora tècnica d’ALLIC, explica que «en funció de la qualitat, cada empresa estableix el preu amb el ramader».