"What is not filmed does not exist"
"What is not filmed does not exist"

Capítol 5 | «Coach nutricional: el negoci de les dietes online» de la sèrie «Els límits de la tecnologia»

La nova entrega de “Els límits de la tecnologia” torna a posar sobre la taula els riscos de la tecnologia en els hàbits alimentaris i de salut. Aquesta és la segona part del reportatge «#Ana #Mia. L’anorèxia a la xarxa», i es posa el focus en el perill que suposen les figures dels “coaches nutricionals” pels usuaris. 

 

Al nostre feed apareixen anuncis per a baixar de pes, es venen complements nutricionals i alguns influencers i creadors de contingut ens sedueixen perquè invertim diners en les seves dietes. Aquest paradigma suposa un risc per als usuaris, que poden desenvolupar un trastorn alimentari degut a pràctiques i hàbits pot saludables.

«Saps que és possible controlar de 4 a 7 quilos per mes sense passar gana?» Tant a Instagram com sobretot a TikTok, els adolescents es troben exposats a missatges com aquest, els quals poden afectar a la seva autoestima i generar inseguretats.

 

El reportatge de BENMirat compta amb l’opinió d’especialistes del Consorci Sanitari de Terrassa, com la dietista i nutricionista Laura Girona. Segons la doctora, l’assessorament nutricional a partir d’internet fomenta la visió d’una imatge ideal, basada en un baix pes i creant unes percepcions errònies sobre la composició corporal de cada persona. 

 

El testimoni necessari pel reportatge és el de la Yasmina Suau, coach nutricional d’una marca de complements alimentaris. No compta amb una formació especialitzada, sinó que ha assistit a cursos de l’empresa per a la qual treballa: «Som entrenadors que ajudem i guiem, conscienciem i motivem… i sobretot ensenyem pautes per aconseguir els objectius de cadascú, en aquest cas de tipus alimentari». La coach llança un missatge clau sobre la importància dels complements alimentaris per a mantenir una alimentació saludable, un argument desmentit pels especialistes en aquest reportatge

 

L’infermer Jordi Mitjà, especialitzat en Transtorns de la Conducta Alimentària (TCA), alerta sobre els perills dels missatges que es comparteixen a la xarxa: «Si hi ha un problema mèdic, per exemple, relacionat amb l’obesitat, qui t’ha d’ajudar és un professional». El punt de vista i recomanacions mèdiques poden evitar en molts casos que sorgeixin trastorns alimentaris en aquelles persones que volen canviar els seus hàbits alimentaris o tractar el seu pes.

 

L’assessorament nutricional a partir d’internet fomenta, segons la dietista Laura Girona, la visió d’una imatge ideal, basada en un baix pes i creant unes percepcions errònies sobre la composició corporal de cada persona. En definitiva, comporta riscos per a la salut humana.

 

Les xarxes socials causen un gran impacte en l’autoestima dels usuaris, que tendeixen a comparar-se amb els creadors de continguts. Cada cop els cànons de bellesa són més estrictes, un fet que alimenta la pressió estètica i la inseguretat per no encaixar en l’estàndard de perfecció establert. 

Fitxa tècnica

Títol: Coach nutricional. El negoci de les dietes online

Durada: 6:27 minuts

Direcció: Marc Riera Margarit

Ajudant de rodatge: Rubén Castro Arans

Veu en off: Marina Salvador

Producció: Ben Mirat per a Nació. Desembre de 2022