La plataforma espanyola Filmin estrena el documental «Fora de Joc: les regles del ciberassetjament» de la productora BENMirat. El llargmetratge, disponible a partir del divendres 28 d’abril, exposa les conseqüències que tenen les agressions a través de les xarxes socials.
El documental, produït i gravat íntegrament per l’equip de BENMirat, es centra en el ciberassetjament que pateixen els adolescents a través del testimoni de la Lena, l’Oriol, la Carla i el Brian, valents que davant de càmera expliquen la seva història com a víctimes d’aquestes agressions. «Fora de Joc» fa visible un problema que està en ple creixement i que ocasiona greus conseqüències en la salut mental i física.
BENMirat compta amb més de deu experts en l’àmbit social, psicològic, policial i judicial que ofereixen una visió transversal del problema. L’Anissa Ouali, sexòloga, ens explica que «amb el ciberassetjament, hi ha la sensació que cap lloc és segur».
A través de les diferents declaracions, es construeix un relat que posa de manifest la falta de mesures davant les agressions digitals. L’Elena Garrido, psicòloga forense: «la reflexió s’ha de començar a posar en qui fa les accions i no en qui les rep». El caporal dels Mossos d’Esquadra, Guillem Gosset, afirma que «no tenim un grup concret contra el ciberassetjament perquè el Codi Penal no ho recull així».
El sistema educatiu també és un punt important en el documental, ja que es presenta com una de les possibles solucions a la problemàtica del ciberassetjament. La conscienciació dels alumnes esdevé una forma de prevenció necessària, i a l’escola Maria Rúbies ho apliquen a través de la figura dels ciberguaites: els alumnes s’organitzen per denunciar i mediar en conflictes que puguin sortir a través de les xarxes socials.
La tecnologia també es presenta com una eina favorable a la prevenció, un exemple és l’aplicació «B-Resolt», que serveix perquè els alumnes puguin denunciar conductes d’agressions digitals o físiques als seus professors. L’Institut Virolai de Barcelona ja ha començat a aplicar-la, i segons afirmen els professors, és una forma de dissuadir als agressors.
La plataforma audiovisual Filmin confia en la productora BENMirat i en el seu documental per tancar el mes d’abril, i aposten per visibilitzar el ciberassetjament entre els més joves, un tipus d’agressió invisibilitzada i difícil de detectar.