"What is not filmed does not exist"
"What is not filmed does not exist"

«FORA DE JOC», EL SISTEMA EDUCATIU DONA LA CARA AMB EL CIBERASSETJAMENT

Davant la problemàtica del ciberassetjament, la prevenció se situa com l’opció més viable per evitar aquest tipus de violència virtual. Educar els més joves i fer-los conscients de les conseqüències dels seus actes, visibilitzar els riscos de les xarxes socials i el perill que generen són alguns dels objectius dels educadors.

 

Els centres no tenen recursos suficients per plantar cara al ciberassetjament, donat que és una violència silenciosa i és difícil visibilitzar els casos. Tot i això, el documental «Fora de joc: les regles del ciberassetjament» ha aconseguit el testimoni de diferents escoles que estan conscienciades envers el ciberassetjament i els seus efectes sobre els més joves.

 

  • Un exemple és l’Institut Maria Rúbies de Lleida. Diversos alumnes ofereixen el seu testimoni per parlar sobre el ciberassetjament, i demostren que estan totalment conscienciats sobre el bullying: «l’assetjador paga la seva frustració amb el més dèbil; haurien de conèixer les conseqüències dels seus actes».

L’escola fa cursos de mediació per als alumnes per afrontar els possibles casos de violència, i es treballa a partir de la figura dels guaites: són els propis alumnes els que s’organitzen i difonen la prevenció del ciberassetjament, ja que estan atents a actitud i comentaris que tenen lloc a les classes. «Els professors no estan preparats, nosaltres hem de conscienciar als alumnes, i podem actuar de tu a tu».

 

  • L’Escola Virolai de Barcelona és pionera en l’aplicació de la tecnologia per combatre l’assetjament. Utilitzen l’App B-Resol, fundada per Josep Figols i Maria Teixidor, una aplicació que sorgeix d’un cas real de ciberassetjament que va acabar en suïcidi. El format de l’aplicació permet comunicar les preocupacions o angoixes dels joves de forma anònima als professors, per tant te un efecte dissuasiu en els agressors: «saben que hi ha una via efectiva de notificació del conflicte«.

A través de l’app el centre educatiu coneixen els problemes, de forma que els poden abordar, solucionar i prevenir en el futur. Els alumnes demostren estar satisfets amb aquesta eina, els hi genera tranquil·litat poder comunicar-se amb els professors a partir d’aquest canal.

 

El sistema educatiu té molt a fer davant la problemàtica del ciberassetjament. A poc a poc van sorgint idees, eines i estratègies per abordar la violència a les escoles, i cada centre escull el canal més adient per portar endavant el seu protocol d’actuació. Els experts conviden als docents a explorar: «que els alumnes puguin escollir per quin canal se senten més còmodes, ja sigui per mail, un missatge directe o un WhatsApp». L’objectiu és aconseguir la confiança dels alumnes i efectivitat a l’hora de detectar situacions de perill.